Enocultura

Balanç d’una temporada vitícola a la Vall de Betlem.

2020/2021

17 de setembre de 2021

Balanç d’una temporada vitícola a la Vall de Betlem.

2020/2021
17 de setembre de 2021

La convivència amb els cicles de la natura ens permet preveure la repetició d’una série de fenòmens que condicionaran la marxa de les feines agrícoles i la seva productivitat. Però hi ha anys que converteixen aquesta previsió en una il·lusió efímera que només serveix per a preparar la nova temporada amb ànims renovats i una mica d’esperança. Les dues temporades passades han estat cares absolutament diferents d’una mateixa moneda. A la temporada 2019/20 les pluges continuades de l’hivern i la primavera van deixar rècords en la pluviometria històrica de la zona i, en conseqüència, uns atacs de fongs, en particular del míldiu, gairebé imparables i que van reduir de forma dràstica les produccions de raïm a tot el país. Nosaltres no vam ser cap exepció i, tot i els tractaments fets, l’atac va tenir una forta afectació. No parlem de la feina de desherbar que va ser constant durant tot l’estiu. 

Aquesta temporada 2020/21 ha estat tot el contrari, l’extrema sequera que ha convertit tota la Serralada de Marina  en un erm, ens ha obligat ha augmentar els regs dels peus més joves i, fins i tot, a fer regs puntuals a les plantes de tres i quatre anys. Aquesta ha estat la feina diària que calia fer sense excuses. D’altra banda, la pressió de la fauna salvatge, senglar i conill, ha augmentat de forma desmesurada provocant danys a les plantes més joves  i ens  ha obligat a retirar el raïm a mitjans de juliol per evitar les destrosses que fa el senglar per tal d’abastar la fruita. Ara que ja hem parlat de gairebé totes les dificultats i hem cobert la quota de planys que ens podem permetre, us hem de dir, també, que aquest any hem tancat el període de plantació que s’ha allargat des del 2017 fins ara. Totes les feixes destinades al conreu de la vinya de la finca ja s’han plantat. Aquest any les varietats protagonistes han estat la garnatxa blanca i el sumoll que serà l’única varietat negre de la parcel·la. El sumoll és una varietat autòctona que va ser una de les més exteses a la nostra zona durant el segle XIX i XX. S’adapta bé a les caractrístiques del sòl de la vall i és força resistent a la sequera. Esperem que ens doni bons resultats en el procés de vinificació. 

En resum, un any encara de molta feina per assegurar el creixement i consolidar la conducció dels ceps esperant que la propera temporada puguem fer la primera verema en condicions amb el permís de senglars i altres bèsties.


ADALT