La vinya
La Vall de Betlem



La nostra vinya està situada al que d’antic s’anomenava el “cor de la vall” a la Vall de Betlem, a tocar del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Una vall que comparteix les mateixes característiques que les seves germanes maresmenques: envoltada per torrents i rieres, amb vents de mestral i xaloc, de terrals i marinades, i que ha sobreviscut a l’especulació urbanística i a les agressions de tota mena que ha patit durant la segona meitat del segle vint. Una vall antiga, amb testimonis de ser un entorn de producció vitivinícola des de l’època romana, un recer de biodiversitat mediterrània en un espai metropolità on hi viuen prop de 400.000 persones.


Els vins
La Vall de Betlem



La vinya retorna a aquest paratge després d’haver patit l’abandó i l’oblit els darrers decennis del segle passat. Ho fa recuperant les varietats de raïm que ja van ser rellevants en els conreus que van mantenir els monjos jerònims des de la fundació del monestir l’any 1416. Varietats que, en molts casos, van perdurar fins el segle xx. Malvasia, garnatxa, moscatell de gra menut, macabeu i el sumoll com a varietat negre, es distribueixen per petits bancals que van davallant fins el pla de la vall. Poc més de dues hectàrees de sòl franc, on gairebé cinc mil peus de vinya, treballats manualment sota la norma de l’agricultura ecològica, arrelen lentament convivint amb la botànica pròpia de la zona que s'estén per marges i torrents. Buscarem en els nostres vins l’expressió singular que té el mediterrani a l’antiga terra dels ibers laietans: de la Tordera al Llobregat. Brolles, garrigars, alzinars i pinedes acompanyen el camí de les rieres i torrents cap el mar, cap al golfet de Badalona que es tanca a la muntanya de Montjuïc. Aquest és el paisatge salat i lluminós que juntament amb els vents de mar posarà adjectius als nostres vins. El 2023 vam fer la primera verema de la que vam poder embotellar dos vins monovarietals: la garnatxa blanca "Les Maleses" i la malvasia de Sitges "La Murtra". A la verema del 2024 hi hem sumat un vi vermell fruit de la cofermentació de les varietats macabeu i sumoll, "La Miranda". Per posar nom als nostres vins hem resseguit la toponímia del territori i hem triat noms que, a banda de ser bonics, relacionin patrimoni històric i humà amb l'esforç col·lectiu per mantenir el seu llegat i presència. "Les Maleses" és el nom d'un turó dins el terme de Montcada i Reixac on també es troba un poblat ibèric amb el mateix nom. Des d'aquest turó es pot veure gran part de la geografia vinculada al riu Besòs, del Maresme i el Vallès. La recuperació d'aquest poblat s'ha fet amb la participació de centenars d'alumnes de l'institut Montserrat Miró de Montcada i Reixac. Aquesta participació col·lectiva en les campanyes d'excavació del jaciment ha motivat una gran vinculació afectiva de la ciutat amb el jaciment i el seu entorn i també la naixença de moltes vocacions al voltant de la història i l'arqueologia. Des de la Vall de Betlem estem en contacte amb les associacions que promouen les activitats al voltant del jaciment per col·laborar en la difusió d'aquest patrimoni i de la feina que s'hi fa. "La Murtra" fa referència al monestir de sant Jeroni de la Murtra a l'àmbit del qual forma part la nostra vinya i "La Miranda" és una ermita semi derruïda que es va construir el segle xvii molt a prop del monestir gairebé tocant al terme de Santa Coloma de Gramenet. L'edifici va substituir des de 1784 l'ermita de sant Onofre com a lloc de celebració i benedicció durant la diada de la santa Creu. A principis de segle XX era un lloc molt conegut per fer-hi berenars i excursions a l'estiu, perquè, a més, disposava d'un porxo i un pou. En el cas de les ermites de Badalona també s'han recuperat i preservat gràcies a l'esforç col·lectiu i des de la Vall de Betlem volem que el nostre vi contribueixi a la dignificació d'aquest espai.
Els nostres vins: l'expressió del mediterrani a la laietània.
Si volteu per la nostra vinya qualsevol dia de primavera o estiu notareu la salabror dels vents de marinada i xaloc. La proximitat del mar i l'exposició del conreu als vents marítims fa que els nostres vins tinguin un accent salí molt viu. Això i la tria de varietats lligades a la tradició vinícola catalana i mediterrània fa que els nostres vins expressin de forma natural les aromes i els gustos que la nostra memòria sensitiva relaciona amb el nostre territori, de la Tordera fins al Besòs. L'antiga laietània ibèrica.
LES MALESES 2024:
Garnatxa blanca, verema 2024,
Badalona, do Alella.
Grau alcohòlic: 11´50 graus.
Producció de l’any: 396 ampolles.
Elaborat amb raïm procedent de la vall de Betlem, monestir de sant Jeroni de la Murtra. A la finca hi ha uns 1500 ceps de garnatxa blanca plantats sobre sòl franc i treballats manualment seguint la norma de l’agricultura ecològica i regenerativa. La vinya es distribueix en petits bancals aterrassats que baixen fins el fons de la vall on es troben els dos torrents que l’envolten. El conreu rep la influència de la proximitat del mar amb vents de xaloc i marinades.
Elaboració: maceració amb les pells de 24 hores i criança sobre mares de sis mesos en dipòsits d’acer inoxidable.
Característiques: Ens trobem a la copa una garnatxa blanca diferent, molt àgil i fàcil de beure, molt refrescant. Té un color verd pàl·lid de capa baixa, les aromes son abundants amb una bona base de flors com la del saüc, també les fruites blanques com la pera blanquilla són molt presents i uns anisats finals ens allarguen l'aroma. Quan el vi entra a la boca les fruites blanques i els cítrics embolcallen tot el paladar i el seu final salí ens convida a seguir bevent.
LA MURTRA 2024:
Malvasia de Sitges, verema 2024,
Badalona, do Alella.
Grau alcohòlic: 12 graus.
Producció de l’any: 809 ampolles
Elaborat amb raïm procedent de la vall de Betlem, monestir de sant Jeroni de la Murtra. A la finca hi ha uns 2000 ceps de malvasia de Sitges plantats sobre sòl franc i treballats manualment seguint la norma de l’agricultura ecològica i regenerativa. La vinya es distribueix en petits bancals aterrassats que baixen fins el fons de la vall on es troben els dos torrents que l’envolten. El conreu rep la influència de la proximitat del mar amb vents de xaloc i marinades.
Elaboració: maceració amb les pells de 24 hores i criança sobre mares de sis mesos en dipòsits d’acer inoxidable.
Característiques: d'intensitat colorant mitjana amb notes verdes i grogues pàl·lides. L'aroma presenta una fina reducció que passats uns moments ens obre un ventall de pètals de rosa infinit amb un fons de litxis que el fa molt fragant i subtil. A la boca l'explosió aromàtica continua amb un final una mica amarg que el fa molt original.
LA MIRANDA 2024:
Macabeu i sumoll, verema 2024,
Badalona, do Alella.
Grau alcohòlic 10´50
Producció de l’any: 480 ampolles
Elaborat amb raïm procedent de la vall de Betlem, monestir de sant Jeroni de la Murtra. A la finca hi ha uns 600 ceps de macabeu i 300 de sumoll plantats sobre sòl franc i treballats manualment seguint la norma de l’agricultura ecològica i regenerativa. La vinya es distribueix en petits bancals aterrassats que baixen fins el fons de la vall on es troben els dos torrents que l’envolten. El conreu rep la influència de la proximitat del mar amb vents de xaloc i marinades.
Elaboració: maceració amb les pells de 24 hores i criança sobre mares de sis mesos en dipòsits d’acer inoxidable.
Característiques: Primera producció d’aquest vi vermell fet amb macabeu i sumoll de resultat molt interessant. Les cofermentacions de varietats blanques i negres sorprenen i en aquest vi en tenim una mostra. De color ataronjat suau, d'aroma intens, dens i complexe on la pell de mandarina i el meló es barregen i es superposen. Boca fina, llaminera i salina que us farà salivar.

