Experiències
Presentem el cicle de converses "Sota la figuera"
5 de juny 2025
Presentem el cicle de converses "Sota la figuera"
Viu una experiència diferent a la vinya de Sant Jeroni de la Murtra. Tres converses de capvespre al voltant de la gastronomia, la identitat, el patrimoni i el paisatge acompanyades d'una copa de vi de la Vall de Betlem. Tot això en un entorn natural, agrícola i patrimonial de gran valor. Les converses, que seran moderades pel periodista Oriol Lladó, volen oferir una experiència cultural i sensorial agradable i de qualitat, vinculada a la descoberta del territori i que aportin reflexió i coneixement al voltant de temes com la defensa del territori, el consum conscient i la sostenibilitat. Volem, també, consolidar la vinya com a espai de confluència entre cultura, natura, patrimoni i vi generant una comunitat activa en la pràctica i defensa d'aquests valors. Obrim espais al gaudi col·lectiu guiat per la cultura del vi que va representar durant molts anys el nervi econòmic, moral i cultural de la ciutat de Badalona.
Les converses tindran lloc els dies 12, 18 i 26 de juny a la vinya del monestir de Sant Jeroni de la Murtra (al davant mateix del primer pàrquing del monestir venint des de Canyet). Començaran a les 18'30h però obrirem portes a les 17'30h per si us bé de gust donar una volta per la vinya abans de començar la conversa. L'activitat és gratuita. Podreu comprar els vins de la Vall de Betlem al mateix espai on es realitzarà l'activitat.
Les converses programades són les següents:
- Dijous 12 de juny a les 18.30 h
Conversa amb Rosa Rodon Camins
Periodista badalonina i directora de la comunitat gastronòmica Ara Mengem i cap de la secció de Gastronomia del diari ARA. Rodon és una referència en la comunicació de les noves tendències alimentàries i la defensa d'un model gastronòmic sostenible i vinculat al territori. Parlarà de la cuina com a relat de país, del paper de la premsa en la transformació de l'alimentació i de l'evolució del concepte km0.
- Dimecres 18 de juny a les 18'30h
Conversa amb les escriptores Roser Vernet i Júlia Viejobueno
Aprofitem la presentació dels llibres d’aquestes dues escriptores prioratines per presentar també els vins de la verema 2024 de la Vall de Betlem. Serà una jornada de complicitats i d’anades i vingudes entre el Priorat i Badalona, realitats molt diferents en aparença, però que comparteixen memòria i l’afany de persistir malgrat tot. Parlarem, entre altres coses, de territori, identitat, paisatge, memòria i pagesia.
Roser Vernet i Anguera és nascuda al Priorat l’any de la pedregada. Com tants d’altres, se’n va de la comarca i durant uns anys viu fora del Priorat i del país. Torna a casa definitivament a l’inici del segle XXI. És addicta als combois, a les grans taules parades, a les paraules i als fets que trenin i possibilitin maneres dignes d’habitar els llocs que ens acullen. Amb el seu llibre “Lo mig del món” explora el vincle entre territori i identitat, amb una prosa poètica i profundament arrelada.
Júlia Viejobueno Cavallé és de la Figuera, del Priorat i de família pagesa. Graduada en estudis literaris. Implicada en iniciatives culturals i de defensa del territori des de fa uns anys i malgrat les incerteses ha decidit ser pagesa. El seu llibre “Quedar-se al tros” desgrana un moment determinant de la seva vida: després d’haver cursat estudis literaris a Barcelona, decideix tornar al Priorat i quedar-se al seu poble, la Figuera, per continuar conreant el tros de la seva família.
- Dijous 26 de juny a les 18.30 h
Conversa amb Josep Maria Mallarach
Geòleg, consultor ambiental i autor de nombroses recerques sobre espais naturals amb valors espirituals, culturals i patrimonials. Mallarach reflexionarà sobre la necessitat de reconciliar cultura i natura, i com l'activitat humana pot ajudar a regenerar els espais si parteix d'una mirada arrelada al lloc i compromesa amb el paisatge.