Experiències
Comencen les converses sota la figuera.
16/06/2025
Comencen les converses sota la figuera.
Sota l’ombra protectora i fresca d’una figuera a la falda de Sant Jeroni de la Murtra, arrencava ahir dijous 12 de juny el cicle Converses sota la Figuera, impulsat pel projecte cooperatiu d’Enocultura Vall de Betlem. La periodista Rosa Rodon, cap de gastronomia del diari ARA, va protagonitzar la primera sessió amb una intervenció potent i compromesa, en què va defensar la necessitat d’un periodisme gastronòmic amb mirada crítica, allunyat de la pressió de les agències de comunicació i els relats prefabricats pels influencers.
“Parlar de gastronomia és parlar del país que som i del que volem ser”, va assegurar Rodon, que va reivindicar la feina dels petits productors i restauradors, “la gent que intenta projectes honestos”. També va posar en qüestió l’ús indiscriminat de certes etiquetes com a eslògans de màrqueting que acaben buidant de significat conceptes crítics. “Restaurants que es reivindiquen de KM.0 i ofereixen salmó i alvocat?” “Hi ha una gran assignatura pendent: la sobirania alimentària. I el periodisme ha de ser una eina per fer-lo visible i apuntar les qüestions estructurals que la dificulten”, va concloure.
L’acte va estar moderat pel periodista Oriol Lladó, que va remarcar la importància de generar espais com els que proposa el cicle per a afavorir una conversa reposada, lluny de l’acceleració del moment. La sessió va comptar també amb la intervenció inicial d’Ignasi Niubó, membre de la cooperativa Vall de Betlem, que va destacar la voluntat del projecte d’articular una proposta cultural de qualitat al voltant del vi, el paisatge i la natura. “Aquest cicle vol ser una resposta a la necessitat d’espais de reflexió, però també una invitació a reconnectar amb el paisatge i amb la cultura que l’habita”.
El cicle continuarà la setmana vinent amb la participació de les escriptores Roser Vernet i Júlia Viejobueno, dues veus del Priorat que compartiran les seves darreres obres i una mirada desacomplexada i no estereotipada sobre el món rural. Dimecres es farà també la presentació de la collita d’aquest any. El 26 de juny, la cloenda anirà a càrrec de Josep Maria Mallarach, referent en la intersecció entre natura i cultura.